Naturen, der allerede er udviklet i Naturbydelen, med farvestrålende enge, skov, bærhaver, frugtlunde, søer og vandløb, rummer en biodiversitet, som er sjælden i nye bydele. Naturen tiltrækker et rigt dyreliv, insekter og der er observeret omkring 150 forskellige fuglearter i området.
Efter mange års monokulturel landbrugsdrift blev Naturbydelens område i 2015-2016 omdannet til et naturområde med de tre overordnede naturtyper skov, eng og vådområder i form af søer, vandløb og genslyngning af Tranmose Bæk.
Udviklingen af naturen i Naturbydelen rummer i sig selv en stor variation af plantearter, træer og buske. En variation, der ved udgangen af 2022 har resulteret i, at medlemmer af Dansk Ornitologisk Forening har registreret 138 forskellige fuglearter i området på faste tællinger, hvor de overvåger udviklingen af fuglelivet. Medregner man arter, som i øvrigt er registreret i DOF Basen, er tallet 151. Læs mere om fuglelivet i Naturbydelen her.
Resultaterne bunder i de principper, der er arbejdet med i naturprojektet for at fremme biodiversiteten, der har haft til formål at skabe en kontinuerlig sammenkædning mellem eksisterende natur og nye biotoper – og nye biotoper imellem, hvorved naturområderne får optimale forhold for spredning af plante- og dyreliv, og der skabes samtidig et bedre grundlag for nye sunde habitater med øget biodiversitet.
- I den 7,5 hektar store skov er der plantet flere tusinde træer, som er sammensat af en blanding af stedsegrønne og løvfældende træer og buske, hvor skovfyr, stilkeeg og vintereg er hovedarterne. Desuden er der plantet løvtræer og nåletræer, som er karakteristiske for den vestjyske region, og som bidrager til variation og dermed en større naturoplevelse, når man bevæger sig rundt i skoven. Mangfoldigheden af yngre og ældre træer af forskellige arter skaber et solidt grundlag for
en sund cyklus, der fremtidssikrer skovens kvalitet. - I engen er der sået forskelligartede engblandinger, der senere vil udbrede sig i engområdet og med tiden blande sig med den naturlige frøbank, der ligger i jorden. Her er der bl.a. solsikker, kornblomster og mange andre blomster.
- Søen og vandløbene, der også afleder regnvand fra byggefelterne som en del af klimatilpasningen af bydelen, er der udgravet på en måde, så der altid vil være et minimalt vandspejl. Den varierende vandstand i vådområderne bidrager til den øgede biodiversitet.
- I den genslyngede Tranmose Bæk er der bl.a. udsat gedder og ørreder, skabt fiskeskjul og udsat planter, som bidrager til at tiltrække insekter.