Oktober: Højsæson for at plukke æbler

  • Naturbydelens Æblehave Du kan plukke seks forskellige æblesorter i Æblehaven. Astrid Dalum
Oktober måned er måneden, hvor vi siger farvel til det grønne løv og byder vinterhalvåret velkommen med smukke høstfarver.

Skoven

  • I skoven findes der stadig mangevis af agern på skovbunden for de glade samlere.
  • Nu er hasselbusken også klar til at afgive sine modne frugter, den lille brune hasselnød der gemmer sig bag en tyk skal. Den kan man, sammen med agern fra egetræerne, også samle op fra skovbunden.
  • En meget lavtvoksende, stedsegrøn busk der vokser i skovbrynet er Enebusken. Dens små blågrønne enebær er plukkemodne her i oktober. Enebæret er kendt for sine helbredende egenskaber, og som ingrediens og smagsgiver til gin. Enebærets ydre del er næsten smagsløst, derfor bør man altid knuse eller trykke bærret inden anvendelse. Enebærret egner sig for eksempel godt til vildt og fjerkræ, kryddersnaps, the m.m.
  • Tjørnens bær modnes også her i oktober måned. I skoven vokser både Engriflet Hvidtjørn og Almindelig Hvidtjørn. Tjørnens bær er små, langstilkede, røde bær, der sidder sammen i små grupper. Bærrene er elsket af fuglene, men bærrene er lækre og kan sagtens spises af mennesker også. Bærrene kan spises rå, eller bruges til pure, marmelade, saft og vinfremstilling. Knuser man bærrene kan de også bruges i brøddej.

Søer og læhegn

  • Ved vådområderne og langs læhegnene kan man ligeledes samle agern fra Stilkeegen og slukke bær fra tjørnebusken.
  • Man kan også samle hasselnødder langs læhegnene, da hasselbusken også vokser her. Er man samler, har man dog skarp konkurrence da nødderne også er elsket af mus og egern blandt flere.
  • En anden lækker frugt der også pryder læhegnene i oktober måned er det lille Sargents æbletræ. Det får små røde, langstilkede frugter, som elskes af fasaner, egern og fugle. Frugterne smager syrligt, men de egner sig vel til eksempelvis æblegele, marmelade og krydersnaps.

Bærhaverne

I bærhaverne kan man stadig plukke hindbær af efterårssorten.

Æblehaven

Her i oktober måned er endnu flere æblesorter plukkemodne, i haverne er der også plantet æbletræer af sorterne Rød aroma, Holsteiner cox og Signe Tillisch, som nu, med septembers sorter, gør oktober til den bedste æble-måned.

Frugtlunden

I frugtlundene og blandt trægrupperne står Engriflet hvidtjørn med sine modne røde tjørnebær, som, vis de ikke plukkes, kan blive siddende på træet gennem hele vinteren.

Der vokser også Stilkeeg blandt trægrupperne, så her er der også gode muligheder for at samle agern fra skovbunden.

Hvor finder jeg