Ungt akademikerpar fra Aarhus fandt både job og nabofællesskab ved vestkysten

  • Karen og Jonas på altanen Karen og Jonas Stengaard Jensen på deres altan i Strandkanten. Foto: PalmePHOTO
Efter de første knap to år i ejerboligen i Naturbydelen er Karen og Jonas overvældede af naturen og af naboskabet, hvor de oplever, at storbyens anonymitet er pist væk. I dagtimerne glæder de sig over at kunne bruge deres kompetencer hos lokale virksomheder.

For blot to år siden boede de i etagebyggeri ud til den flersporede ringgade i Aarhus. Der, midt i den pulserende jyske hovedstad, vidste Karen og Jonas Stengaard Jensen ikke, hvem deres naboer var.

- Vi boede dør om dør med en masse familier i otte år og kendte ikke navnet på andre end en genbo, som jeg engang lånte en proptrækker af, fortæller Jonas, som i august 2022 tog springet og flyttede sammen med Karen i en toetages ejerbolig i Naturbydelen i Ringkøbing.

De to mødte hinanden på Aarhus Universitet, hvor Karen på 31 er uddannet i klassisk filologi, mens Jonas på 29 har en bachelor i historie efterfulgt af en kandidatuddannelse i journalistik fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Selvom Jonas oprindelig er vestjyde og Karen er født og opvokset i Aarhus, var det Karen, som overtalte Jonas til at flytte mod vest. I dag har han kastet sine bekymringer over skulderen.

Slaraffenland

- Jeg var oprindelig sikker på at skulle flytte østpå, hvor der er flere jobmuligheder for akademikere, men Karen troede på, at vi kunne flytte til Vestjylland. Det gjorde vi så, og jeg troede, at det kun var midlertidigt, men nu har vi boet her i snart to år, og jeg synes det er et slaraffenland at bo her, hvis du kan finde et job - hvis du er villig til at grave lidt og finde et sted, hvor de akademiske kompetencer kan bruges, siger Jonas Jensen.

Den unge historiker og journalist fik i første omgang sæsonarbejde på Stauning Whisky som rundviser for tyske turister, og senere blev han fuldtidsansat til at skrive nyheder og andre tekster for Lampemesteren i Ringkøbing – et job, som i mellemtiden er overtaget på deltid af Karen, efter at Jonas er blevet fuldtids formidlingsmedarbejder på Stauning Whisky.

Det unge par har nu boet i bebyggelsen Strandkanten siden august 2022. Udover ”den bedste fjordudsigt” fremhæver de fællesskabet mellem beboerne som noget helt særligt.

- Fordi vi ikke har nogen hække, har vi et tættere nabofællesskab end vi nogensinde har haft i Aarhus. Folk er mere til stede, når de taler med hinanden, siger Karen – og Jonas supplerer:

- Det er sket flere gange, at en nabo lige er holdt ind med bilen, når jeg tøffer afsted på el-løbehjul. ”Kom da bare med mig”, eller ”skal vi ikke tage jeres kufferter med”. Der er simpelthen et fantastisk sammenhold. Den anonymitet – den er fuldstændig væk herude.

Beboerdrevet fællesskab

Strandkanten består indtil videre af 18 boliger, hvoraf de seks er i to etager og resten er etplans lejligheder. Et fællesskab er vokset frem i bebyggelsen, drevet af beboernes initiativ.

- Der går en mail-tråd rundt til alle, hvis der skal være grillaften, eller når vi skal have plantet de der træer. Og hver jul skiftes vi til at holde gløgg-aften med æbleskiver, fortæller Jonas.

- Der er flere konstellationer – f.eks. er der en kaffeklub kun for damer, fortsætter Karen. Og vi har også haft naboerne med hjemme flere gange. En dag havde Jonas inviteret naboerne med ud på Stauning Whisky og tilbød at få smagsprøver hjemme hos os bagefter, hvis de var bekymrede over at skulle køre. Da vi blev gift, havde vi hele huset stuvende fuldt, hvor alle fra Strandkanten dukkede op – og for et par måneder siden fik jeg kørekort. Der inviterede jeg til sejrskaffe!

Naboskabet oplever det unge par ikke kun i den lille klynge af ejerboliger men i Naturbydelen i det hele taget – særligt efter at en række nye nyttehaver, som administreres af bydelsforeningen i Naturbydelen, blev fordelt til interesserede beboere ved et arrangement så sent som i april.

- Der har vi allerede fået etableret et fantastisk fællesskab omkring nyttehaverne. Hold op, hvor er jeg glad for det. Dem, der gerne vil leve mere i balance i naturen, har en naturlig interesse i at dyrke haverne. Både Fjordudsigten og Strandkanten mødes der, og man låner hinandens trillebør og redskaber og giver hinanden gode råd, fortæller Karen.

Naturen overraskede

Mens det tætte nabofællesskab tydeligvis har overrasket det unge akademikerpar, er betydningen af at være midt i naturen og den friske luft nok især kommet bag på bymennesket Karen.

- Hold op, hvor er der meget himmel herude. Jeg har aldrig oplevet i Aarhus at kunne gå en måneskinstur, når det er fuldmåne, som om det var om dagen. Og vejret gør en kæmpe forskel her. Når det blæser, blæser det rigtig meget – det er alfa og omega at finde ud af, hvor mange meter det blæser i sekundet, pointerer hun.

- Man føler sig meget mere i kontakt med naturen – og himlen fylder så meget, istemmer Jonas. Ifølge ham får man faktisk noget af det gode fra både byen og landet i Naturbydelen.

- Det er en sjov blanding af at være flyttet på landet og lidt som at bo i en lejlighed i Aarhus og bare kunne slentre rundt i parkerne. Så føler man meget at få den luksus - uden selv at skulle løfte en finger…

Det er stadig muligt for interesserede at købe en bolig i Strandkanten, som opføres af bygherren Frifeldt fra Vildbjerg, mens salget formidles af EDC Ringkøbing.

  • Karen og Jonas foran Strandkanten Karen og Jonas har boet i Strandkanten siden august 2022. Foto: PalmePHOTO
  • Karen med planter Her forspirer Karen sine stangbønner og palmekål til nyttehaven. Foto: PalmePHOTO
  • Jonas og Karen i Beboerhaven Parret fra Aarhus glæder sig blandt andet over nyttehaverne og det fællesskab, der er opstået omkring dem. Foto: PalmePHOTO
  • Karen og Jonas ved trækfærgen Karen og Jonas ved Naturbydelens trækfærge. Foto: PalmePHOTO