Græssende køer i Naturbydelen hjælper unge på vej i livet

  • Fårene lukkes ud Erhvervsskolen Vestjyllands elever slipper fårene løs. Foto: Andreas Hopf, Naturbydelens Græsningslaug
Forårskåde køer og får blev onsdag sluppet løs på det grønne græs takket være et samarbejde, der på én gang gavner naturen, femten involverede familier og elever fra Erhvervsskolen Vestjylland.

Der var glæde at spore hos både dyr, landbrugselever og fremmødte familier fra Naturbydelens Græsningslaug, da en årlig forårstradition onsdag udspillede sig i den nye bydel ved Ringkøbing Fjord. Kl. 13.00 ankom elever og personale fra Erhversskolen Vestjylland og slap syv får, fjorten lam, seks stude og to køer med hver sin kalv ud i det strålende forårsvejr på den dertil indhegnede lille eng i Naturbydelen.

- Først blev fårene lukket ud, og da var køerne allerede utålmodige. En enkelt kalv stak af og spadserede ned af vejen, så den måtte lige indfanges, fortæller Karen Schenker fra Naturbydelens Græsningslaug.

Femten familier er med i lauget, hvor de skiftes til at tilse og håndfodre dyrene i en uge eller to hen over sommeren for senere eventuelt at købe kød fra nogle af dyrene. Samtidig bruges dyrene i undervisningen af erhvervsskolens unge elever, som skolen hjælper med at finde en plads i samfundet, fordi de typisk er udfordret kognitivt og socialt. Én gang om året, når det er tid til at sætte dyrene på græs, møder elever og familier hinanden.

De små ting tæller

- Vores elever er pavestolte over at være med til sætte køerne på græs. Når de kommer derud, snakker de med Græsningslaugets folk. De møder nogle mennesker, som spørger ind til dem og interesserer sig for dem, og de kan leve længe på at få noget positiv opmærksomhed. Det er små bitte ting, der flytter deres hverdag til at blive noget særligt, fortæller Enok Linde, der er daglig leder af landbrugslinjen, jobkonsulent og praktikvejleder hos Erhvervsskolen Vestjylland i Borris.

Selvom onsdagens begivenhed er et højdepunkt på året, er ordningen hele sommerhalvåret igennem til glæde for områdets beboere, når de går tur, og for medlemmerne af græsningslauget, når de på skift besøger engen for at tilse dyrene, der er delt op i en indhegning til køer og en til får.

- Vi tæller dem hver dag og ser, om de har det godt, og nogle gange ser vi kalvefødsler. Det er virkelig en glæde at have kontakt med dyrene, og det er også vigtigt for børnene. Det er totalt idyllisk og dejligt at sidde i græsset ved fårene, men når køerne kommer galopperende, bliver jeg lidt bange, griner Karen Schenker.

Gavner naturen

Også miljøet har gavn af ordningen, som er blevet til i samarbejde mellem græsningslauget, erhvervsskolen, Naturbydelen og Ringkøbing-Skjern Kommune. Dyrenes afgræsning er nemlig med til at forbedre områdets mangfoldighed af blomster, insekter, svampe og fugle.

- Det er en rigtig fin ordning og en win win-situation, fordi det er godt for naturen, og samtidig er det en stor glæde, at det kan give noget værdifuld livskvalitet til unge mennesker, som netop har brug for det – og endelig er det tydeligvis også til glæde for de familier, der er med i græsningslauget eller kunne tænke sig at være med, siger konstitueret projektdirektør for Naturbydelen, Anne Mette Rahbæk.

Det er fortsat muligt for familier i omegnen at melde sig ind i Naturbydelens Græsningslaug. Som medlem af lauget har man førsteret til kødet fra de græssende køer og får, og som noget nyt tilbyder Erhvervsskolen Vestjylland 10 procent rabat på kødet til laugets medlemmer.

Man kan få mere information om lauget på www.naturbydelen.dk/graesningslaug.

  • Køerne lukkes ud 1 Køerne lukkes ud af elever fra Erhvervsskolen Vestjylland. Foto: Andreas Hopf, Naturbydelens Græsningslaug
  • Køerne lukkes ud 2 Køerne slippes ud... Foto: Andreas Hopf, Naturbydelens Græsningslaug
  • Kalv indfanges En løssluppen kalv må indfanges. Foto: Andreas Hopf, Naturbydelens Græsningslaug
  • Karen Schenker taler med Erhvervsskolen Karen Schenker fra Naturbydelens Græsningslaug i snak med Erhvervsskolen Vestjylland. Foto: Erhvervsskolen Vestjylland
  • Enok Linde ved tidligere lejlighed Får indgår i undervisningen på Erhvervsskolen Vestjylland - her Enok Linde og en elev ved en tidligere lejlighed.