God dialog med bygherrer skal sikre Naturbydelens kvaliteter

  • Naturbydelen Almene Boliger RS Panorama ”Fjordudsigten” er navnet på 85 nye boliger, som Ringkøbing-Skjern Boligforening skal opføre midt i naturen. Visualisering: Bjerg Arkitektur
Strandkanten, Fjordudsigten og et seniorbofællesskab er på vej. De nye boligbyggerier passer alle ind i de ambitiøse planer for en bydel midt i naturen, men hvordan sikres det, at Naturbydelen får de tilsigtede kvaliteter? Det kan man nu læse om i en ny publikation fra Realdania By & Byg.

I Naturbydelen Ringkøbing K er målet at udvikle et nyt boligområde
i naturen i høj kvalitet og på et bæredygtigt grundlag. Tæt på byen,
men med naturen helt ind mellem husene, der også får udsigt til
enge, skov, søer og Ringkøbing Fjord. Her er de første ca. 140 boliger på vej inden for de allernærmeste år.

- Naturbydelen er et meget ambitiøst projekt, der skal tilføre nye boligtyper og boligformer til Ringkøbing med en unik tilgang om, at naturen kommer før boligerne. Her bliver direkte adgang til varieret og attraktiv natur for alle, og bæredygtighed og biodiversitet er i højsædet. Hvis man skal skabe en bydel med den kvalitet, er der brug for solide værktøjer. Her har vi bl.a. udviklingsplanen og kvalitetsprogrammet – men vigtigst af alt er den dialog og den samarbejdsproces, som vi har sammen med vores bygherrer, siger projektdirektør i Naturbydelen, Tim E. Halvorsen.

Hvordan Naturbydelen griber udfordringen an, kan man læse om i en ny publikation fra Realdania By & Byg med titlen ”Kvalitetsledelse i byudvikling”. Her interviewes direktør i Ringkøbing-Skjern Boligforening Bo Lodbjerg og kommunaldirektør i Ringkøbing-Skjern Kommune Jens Peter Hegelund Jensen sammen med tidligere projektdirektør for Naturbydelen Peter Kjølby.

Attraktivt at bygge på en anden måde

For Ringkøbing-Skjern Boligforening har samarbejdet om udviklingen af Fjordudsigten, der består af 85 almene boliger i passivhuse, været både udfordrende og konstruktivt.

- Det giver selvfølgelig udfordringer at skulle bygge efter et kvalitetsprogram, for det begrænser vores handlefrihed. I nogle beslutninger kunne vi godt have tænkt os en anden drejning, men det er en pris, der er værd at betale. Når der har været nogle ting, som vi skulle snakke om, har det altid været med en konstruktiv tilgang. Fordelen ved et sådant koncept er, at der er tænkt nogle tanker på forhånd. Det gør det nemt for os. Det er attraktivt at bygge på en anden måde, end man traditionelt gør, siger Bo Lodbjerg.

Udfordrer vanetænkningen

Kommunaldirektør i Ringkøbing-Skjern Kommune, Jens Peter Hegelund Jensen, oplever, at hele partnerskabet med Realdania By & Byg omkring udviklingen af Naturbydelen udfordrer vanetænkningen i forhold til, hvad kvalitet er. Han noterer i interviewet, at det handler om at turde fastholde visionen, selv om der kommer folk ind og vil noget anderledes.

- Kvalitetsledelse handler om at finde balancen mellem at holde fast i den oprindelige tanke gennem hele projektet og lytte til markedet, siger kommunaldirektøren.

Hent publikationen

Publikationen ”Kvalitetsledelse i byudvikling – erfaringer fra fire arealudviklingsprojekter” rummer også eksempler fra Kanalbyen i Fredericia, Køge Kyst og NærHeden i Hedehusene. Den kan downloades frit eller købes i trykt form for 49 kr. på realdaniabyogbygklubben.dk.

  • Bo Lodbjerg, Peter Kjølby og Jens Peter Hegelund Jensen Direktør i Ringkøbing-Skjern Boligforening Bo Lodbjerg, tidligere projektdirektør i Naturbydelen Peter Kjølby og kommunaldirektør Jens Peter Hegelund Jensen interviewes i publikationen ”Kvalitetsledelse i byudvikling”. Foto: Claus Bjørn Larsen.