Se, hvad du kan opleve i Naturbydelen - klik på tallene i kortet
Søen Æblehaven Skoven Legepladsen Frugtlunden Trækfærge og siddetrappe Woodhengen Skærehaven Blåbærhaven Tranmose Bæk Hindbærhaven
Natur og faciliteter i Naturbydelen
1. Søen

Den 4 hektar store sø i Naturbydelen byder på mange naturoplevelser og aktivitetsmuligheder: Et rigt fugleliv, gå-og løbeture, fisketure, vandsportsaktiviteter og meget andet. Du kan både være aktiv og nyde livet ved den store sø i Naturbydelen.

2. Æblehaven

Æblehaven finder du de seks velsmagende æblesorter Guldborg, Rød ananas, Filippa, Rød aroma, Holsteiner Cox og Signe Tillisch. Du er velkommen til at høste, dufte og smage på æblerne. Du kan også tage dem med hjem til madlavning. Bare husk, at der også skal være til andre.

3. Skoven

Den nyplantede skov vil vokse sig til i løbet af 10-15 år, men allerede nu byder skoven på træer, buske og bryn. Nogle af planterne kan kun spises af dyr og fugle, men en hel del kan plukkes, samles og spises enten rå eller med lidt tilberedning. Du kan bl.a. finde hasselnødder, solbær, vildæbler og havtorn, som du er velkommen til at plukke, nyde og tage med hjem. Bare husk, at der også skal være til andre.

4. Legepladsen

Kom og prøv legepladsen, der har natur og fjord som tema. Legepladsen byder på ni forskellige legeredskaber for både små og store børn og alle er velkomne til at bruge den. Hele legepladsen er skabt med brug af rubenie træ, der falder godt ind i naturen. Flere af redskaberne har reference til bundgarnspæle, som bliver brugt til fiskeri i Ringkøbing Fjord, fx klatrenettet og ”kæmpens stylter”, der skaber en udfordrende passage på tværs af et vandløb, som bugter sig gennem legepladsen. Vandløbet kan også bruges til at soppe i eller til forskellige former for vandleg om sommeren.

FACILITETER PÅ LEGEPLADSEN

- Kaninhuller
- Stylter til at komme over vandløb
- Fodboldbane med to mål (håndboldmål)
- Basketballnet
- To fugleredegynger
- Klatrenet
- Rutchebane
- Pavillon
- To bord- og bænkesæt5. Frugtlunden

Frugtlunden finder du bær og frugter. Planterne er placeret i en rundkreds, så der opstår en lund i midten, hvor man kan se og dufte alle bær og frugter samtidig. Du finder bl.a. hyld, mirabel, havtorn og vildæble. Du er velkommen til at plukke og tage med hjem. Bare husk, at der også skal være til andre.

6. Trækfærge og siddetrappe

Ved søen kan du komme helt tæt på vandet ved siddetrappen og prøve kræfter med en 25 meter lang trækfærge. Siddetrappen er et attraktivt sted at nyde udsigten over vandet, og så gør den det nemt at sætte en kajak eller en kano i vandet, sejle afsted på sit Stand Up Paddle surfbræt, komme tæt på fuglelivet, undersøge livet under overfladen eller fiske.

Der er etableret en parkeringsplads tæt ved søen, så du let kan medbringe udstyr til aktiviteter på vandet.

Trækfærgen er 25 meter lang og nem, sikker og sjov at bruge både for børn og voksne. Man trækker sig frem ved hjælp af en metalwire og det er muligt at tage cykler med om bord, ligesom kørestolsbrugere også kan være med.

7. Woodhengen

I forbindelse med arkæologiske forundersøgelser i Naturbydelen har Ringkøbing-Skjern Museum fundet spor efter en såkaldt ”Woodhenge” – en cirkel af rejste træstolper, som stammemedlemmerne i bronzealderens bondesamfund kan have brugt til astronomi, soldyrkelse gudedyrkelse for 4.000-5000 år siden. Fundet viser, at det har været attraktivt at bosætte sig i området allerede for flere tusinde år siden.

Woodhengen genopføres i 2017-2018 en kunstnerisk bearbejdet version, der formidler dens historiske funktion.

8. Skærehaven

Skærehaven byder på krydderurter og stauder. Tag gerne havesaksen med, og pluk de planter, som du skal bruge til dagens ret eller til vasen på bordet. Herunder er en liste med nogle af de planter, der findes i Skærehaven. Du er velkommen til at plukke og tage med hjem. Bare husk, at der skal være til andre.

9. Blåbærhaven

I Blåbærhaven kan du finde fem slags blåbær: Berkeley, Blue Crop og Reka er en del af den storfrugtede blåbærfamilie (Vaccinium corymbosum), mens Emil og Putte tilhører de almindelige (Vaccinium angustifolium). Blåbærrene kan plukkes fra juli til august. Blåbærrene har en sur, sødlig smag og er velegnede som snack eller til desserter, kager, tærter og syltetøj.

10. Tranmose Bæk

I bækken findes gedder, skrubber, trepigget hundestejler og ørreder. Tranmose Bæk fik sit oprindelige snoede forløb tilbage i 2015 og er allerede nu hjemsted for flere forskellige
fiskearter. Du er velkommen til at fiske i bækken.

Under overfladen er der skabt gydebanker med større sten til fiskeskjul og udplantning af vandløbsplanter som eksempelvis vandranunkel og vandstjerne. Planterne er medvirkende til, at bækkens til tider okkerfarvede vand bliver filtreret og renset, hvilket gavner bækkens forskellige smådyr og fiskearter.

Det er ikke kun under overfladen, at bækken summer af liv. På overfladen kan du se en lang række smådyrsinsekter, hvilket er et godt tegn på de gode livsbetingelser, som den genslyngede bæk rummer. Insekterne tjener desuden som føde for fiskene i bækken.

Livet i bækken er hjulpet på vej af et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Dansk Center for Vildlaks samt elever fra Alkjær Skolen i Ringkøbing.

Bækken er desuden med til at aflede regnvand fra området og boligerne, herunder ved kraftige skybrud. På den måde forsyner regnvandet bækken med vand.

11. Hindbærhaven
Hindbærhaven indeholder fire typer hindbær og to typer stikkelsbær. Du er velkommen til at plukke og tage bærrene med hjem. Bare husk, at der også skal være til andre. 

HINDBÆR
I haven findes hindbærtyperne Glen Prosen, Tulameen, Preussen og Autumn Bliss. Tulameen kan plukkes juni-juli, Preussen kan plukkes i juli, mens Glen Prosen og Autumn Bliss kan plukkes i august-oktober. Bærrene er særligt velegnede til desserter, kage, is og marmelade.

STIKKELSBÆR
Stikkelsbærtyperne Invicta og Martlet er velegnede til desserter, tærter, kager og som garniture i kødretter. Stikkelsbærrene kan plukkes i juni-august. Hvis de skal benyttes til madlavning, er det bedre, hvis de er lidt umodne, så bærrene er lidt syrlige.
Naturoplevelser i vintermånederne
1. DECEMBER/JANUAR: Røde bær på tjørnetræerne

Nu er vinteren kommet, og frost kan forekomme.

I DECEMBER og JANUAR måned kan man stadig spotte tjørnetræernes røde bær. Bærrene bliver siddende selv efter tjørnen har tabt sine blade, trodser frosten, og giver et smukt rødt farveindspark vinteren igennem.

Skovens stedsegrønne nåletræer forbliver grønne i vintermånederne og giver farve og friskhed. I vintermånederne kan man eksempelvis opleve Sitka- og kæmpegrannen, Bjerg- og skovfyren, samt taxen, der kan kendes på sine små giftige! røde bær.

2. FEBRUAR: Pileskud, vintergækker og erantis

I FEBRUAR måned kan man begynde at plukke nye pileskud fra pilen, der kan tørres og anvendes til pileflet senere på året.

I skoven finder man Seljepilen, og ved vådområderne både Sejlepil og busken Kaspisk pil.

Det er også nu at skovbunden begynder at vågne, og et hvidt/gult tæppe breder sig, af vintergækker og erantis.

Få nyt om boliger i Naturbydelen

Få nyt om boliger i Naturbydelen