Se, hvad du kan opleve i Naturbydelen - klik på tallene i kortet
Søen Æblehaven Skoven Legepladsen Frugtlunden Trækfærge og siddetrappe Woodhengen Skærehaven Blåbærhaven Tranmose Bæk Hindbærhaven
Natur og faciliteter i Naturbydelen
1. Søen

Den 4 hektar store sø i Naturbydelen byder på mange naturoplevelser og aktivitetsmuligheder: Et rigt fugleliv, gå-og løbeture, fisketure, vandsportsaktiviteter og meget andet. Du kan både være aktiv og nyde livet ved den store sø i Naturbydelen.

2. Æblehaven

Æblehaven finder du de seks velsmagende æblesorter Guldborg, Rød ananas, Filippa, Rød aroma, Holsteiner Cox og Signe Tillisch. Du er velkommen til at høste, dufte og smage på æblerne. Du kan også tage dem med hjem til madlavning. Bare husk, at der også skal være til andre.

3. Skoven

Den nyplantede skov vil vokse sig til i løbet af 10-15 år, men allerede nu byder skoven på træer, buske og bryn. Nogle af planterne kan kun spises af dyr og fugle, men en hel del kan plukkes, samles og spises enten rå eller med lidt tilberedning. Du kan bl.a. finde hasselnødder, solbær, vildæbler og havtorn, som du er velkommen til at plukke, nyde og tage med hjem. Bare husk, at der også skal være til andre.

4. Legepladsen

Kom og prøv legepladsen, der har natur og fjord som tema. Legepladsen byder på ni forskellige legeredskaber for både små og store børn og alle er velkomne til at bruge den. Hele legepladsen er skabt med brug af rubenie træ, der falder godt ind i naturen. Flere af redskaberne har reference til bundgarnspæle, som bliver brugt til fiskeri i Ringkøbing Fjord, fx klatrenettet og ”kæmpens stylter”, der skaber en udfordrende passage på tværs af et vandløb, som bugter sig gennem legepladsen. Vandløbet kan også bruges til at soppe i eller til forskellige former for vandleg om sommeren.

FACILITETER PÅ LEGEPLADSEN

- Kaninhuller
- Stylter til at komme over vandløb
- Fodboldbane med to mål (håndboldmål)
- Basketballnet
- To fugleredegynger
- Klatrenet
- Rutchebane
- Pavillon
- To bord- og bænkesæt5. Frugtlunden

Frugtlunden finder du bær og frugter. Planterne er placeret i en rundkreds, så der opstår en lund i midten, hvor man kan se og dufte alle bær og frugter samtidig. Du finder bl.a. hyld, mirabel, havtorn og vildæble. Du er velkommen til at plukke og tage med hjem. Bare husk, at der også skal være til andre.

6. Trækfærge og siddetrappe

Ved søen kan du komme helt tæt på vandet ved siddetrappen og prøve kræfter med en 25 meter lang trækfærge. Siddetrappen er et attraktivt sted at nyde udsigten over vandet, og så gør den det nemt at sætte en kajak eller en kano i vandet, sejle afsted på sit Stand Up Paddle surfbræt, komme tæt på fuglelivet, undersøge livet under overfladen eller fiske.

Der er etableret en parkeringsplads tæt ved søen, så du let kan medbringe udstyr til aktiviteter på vandet.

Trækfærgen er 25 meter lang og nem, sikker og sjov at bruge både for børn og voksne. Man trækker sig frem ved hjælp af en metalwire og det er muligt at tage cykler med om bord, ligesom kørestolsbrugere også kan være med.

7. Woodhengen

I forbindelse med arkæologiske forundersøgelser i Naturbydelen har Ringkøbing-Skjern Museum fundet spor efter en såkaldt ”Woodhenge” – en cirkel af rejste træstolper, som stammemedlemmerne i bronzealderens bondesamfund kan have brugt til astronomi, soldyrkelse gudedyrkelse for 4.000-5000 år siden. Fundet viser, at det har været attraktivt at bosætte sig i området allerede for flere tusinde år siden.

Woodhengen genopføres i 2017-2018 en kunstnerisk bearbejdet version, der formidler dens historiske funktion.

8. Skærehaven

Skærehaven byder på krydderurter og stauder. Tag gerne havesaksen med, og pluk de planter, som du skal bruge til dagens ret eller til vasen på bordet. Herunder er en liste med nogle af de planter, der findes i Skærehaven. Du er velkommen til at plukke og tage med hjem. Bare husk, at der skal være til andre.

9. Blåbærhaven

I Blåbærhaven kan du finde fem slags blåbær: Berkeley, Blue Crop og Reka er en del af den storfrugtede blåbærfamilie (Vaccinium corymbosum), mens Emil og Putte tilhører de almindelige (Vaccinium angustifolium). Blåbærrene kan plukkes fra juli til august. Blåbærrene har en sur, sødlig smag og er velegnede som snack eller til desserter, kager, tærter og syltetøj.

10. Tranmose Bæk

I bækken findes gedder, skrubber, trepigget hundestejler og ørreder. Tranmose Bæk fik sit oprindelige snoede forløb tilbage i 2015 og er allerede nu hjemsted for flere forskellige
fiskearter. Du er velkommen til at fiske i bækken.

Under overfladen er der skabt gydebanker med større sten til fiskeskjul og udplantning af vandløbsplanter som eksempelvis vandranunkel og vandstjerne. Planterne er medvirkende til, at bækkens til tider okkerfarvede vand bliver filtreret og renset, hvilket gavner bækkens forskellige smådyr og fiskearter.

Det er ikke kun under overfladen, at bækken summer af liv. På overfladen kan du se en lang række smådyrsinsekter, hvilket er et godt tegn på de gode livsbetingelser, som den genslyngede bæk rummer. Insekterne tjener desuden som føde for fiskene i bækken.

Livet i bækken er hjulpet på vej af et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Dansk Center for Vildlaks samt elever fra Alkjær Skolen i Ringkøbing.

Bækken er desuden med til at aflede regnvand fra området og boligerne, herunder ved kraftige skybrud. På den måde forsyner regnvandet bækken med vand.

11. Hindbærhaven
Hindbærhaven indeholder fire typer hindbær og to typer stikkelsbær. Du er velkommen til at plukke og tage bærrene med hjem. Bare husk, at der også skal være til andre. 

HINDBÆR
I haven findes hindbærtyperne Glen Prosen, Tulameen, Preussen og Autumn Bliss. Tulameen kan plukkes juni-juli, Preussen kan plukkes i juli, mens Glen Prosen og Autumn Bliss kan plukkes i august-oktober. Bærrene er særligt velegnede til desserter, kage, is og marmelade.

STIKKELSBÆR
Stikkelsbærtyperne Invicta og Martlet er velegnede til desserter, tærter, kager og som garniture i kødretter. Stikkelsbærrene kan plukkes i juni-august. Hvis de skal benyttes til madlavning, er det bedre, hvis de er lidt umodne, så bærrene er lidt syrlige.
Naturoplevelser i efterårsmånederne
1. SEPTEMBER: Bær, bær, bær

September skyder officielt efteråret i gang - årets første efterårsmåned.

SKOVEN

 • I skoven kan man stadig gå på jagt efter de syrlige og saftige havtornebær.
 • Måske du kan spotte en fasan eller andre fugle luske omkring busken, da de også er rigtig glade for bærrene.
 • Klitrosens mørklilla hyben kan du også stadig nå at få glæde af, og nu har klitrosen fået selskab af den Blågrønne rose, som bærer de velkendte runde, kraftigt orange hyben, ligesom klitrosens og æblerosens hyben, og dem kan man ligeledes få rigtig meget glæde af i køkkenet.
 • Rønnebærrene er også stadig plukkemodne
 • Fjeldribsbusken bærer også frugt – små klare røde bær som er spiselige men har en lidt fad smag, de kan dog med fordel fryses eller tørres.
 • Nu er det også blevet den tid på året, hvor man kan samle agern!
 • I skoven findes både Vintereg og Stilkeeg, og deres frugter, agern, er små brune nødder der sidder i en lille grøn skål. Nødderne smager lidt bittert, men dejligt. Det er dog ikke sundt for mennesker at spise for mange, da de indeholder garvesyre.

VÅDOMRÅDER

 • Ved vådområderne står Sejlerønnen også stadig med bær.
 • Rød Kornel bærer ligeså stadig sine små sorte bær.
 • Nede i en lavere højde vokser Mosepors. Hele planten er spiselig og er ideel som krydderi, for eksempel kan Mosepors’ blade tørres og anvendes som erstatning for laurbær.
 • Man kan også samle agern ved vådområderne, da Stilkeegen også vokser her.

LÆHEGN

 • Læhegnet er også rigt på bær og nødder her i september måned.
 • Både Klit-, Æble-, og Blågrøn Rose vokser her, og alle tre bærer modne hyben på dette tidspunkt.
 • I læhegnet vokser også Rønnetræer, Mirabel-blommetræer, og Rød Kornel, alle hvis bær og frugt stadig er modne. Hvis du er heldig er der et par blommer tilbage på Mirabellen.
 • Du kan også gå på opdagelse efter Vinteregens agern her, der står flere egetræer langs læhegnene.

BÆRHAVERNE

 • I bærhaverne er den sene hindbærsort Autumn Bliss ved at være plukkemoden.
 • I bærhaverne kan du også stadig plukke bærrene fra Rød Kornel.

ÆBLEHAVEN

 • Nu er den skønne æblesæson også skudt i gang, og i bærhaverne er der plantet flere forskellige æblesorter.
 • De af dem der er tidligt plukkemodne, allerede her i begyndelsen af september, er sorterne Guldborg, Filippa og Rød ananas.

FRUGTLUNDEN

 • I frugtlunden står Mirabel-blommetræet, og rønnetræerne også stadig med frugt, og havtornebuskens små orange bær er perfekt modne på dette tidspunkt.
 • Nu står hylden også med bær, store klaser af sortrøde saftige bær, der kan plukkes og laves til hyldebærsaft, kompot eller andre lækre sager.
 • Blandt trægrupperne kan man også finde Æblerosen og den Blågrønne rose, Mirabellen og fjeldribsbusken der alle bærer modne frugter.
 • Stilkeegen står også blandt trægrupperne, så her kan man også samle agern op fra skovbunden.

ENGENE

 • Engen pryder stadig, og her i september er det særligt de smukke gyldne græsser der får plads, og efterårsløgene.
2. OKTOBER: Højsæson for at plukke æbler

Oktober måned er måneden, hvor vi siger farvel til det grønne løv og byder vinterhalvåret velkommen med smukke høstfarver.

SKOVEN

 

 • I skoven findes der stadig mangevis af agern på skovbunden for de glade samlere.
 • Nu er hasselbusken også klar til at afgive sine modne frugter, den lille brune hasselnød der gemmer sig bag en tyk skal. Den kan man, sammen med agern fra egetræerne, også samle op fra skovbunden.
 • En meget lavtvoksende, stedsegrøn busk der vokser i skovbrynet er Enebusken. Dens små blågrønne enebær er plukkemodne her i oktober. Enebæret er kendt for sine helbredende egenskaber, og som ingrediens og smagsgiver til gin. Enebærets ydre del er næsten smagsløst, derfor bør man altid knuse eller trykke bærret inden anvendelse. Enebærret egner sig for eksempel godt til vildt og fjerkræ, kryddersnaps, the m.m.
 • Tjørnens bær modnes også her i oktober måned. I skoven vokser både Engriflet Hvidtjørn og Almindelig Hvidtjørn. Tjørnens bær er små, langstilkede, røde bær, der sidder sammen i små grupper. Bærrene er elsket af fuglene, men bærrene er lækre og kan sagtens spises af mennesker også. Bærrene kan spises rå, eller bruges til pure, marmelade, saft og vinfremstilling. Knuser man bærrene kan de også bruges i brøddej.

VÅDOMRÅDER OG LÆHEGN

 • Ved vådområderne og langs læhegnene kan man ligeledes samle agern fra Stilkeegen og slukke bær fra tjørnebusken.
 • Man kan også samle hasselnødder langs læhegnene, da hasselbusken også vokser her. Er man samler, har man dog skarp konkurrence da nødderne også er elsket af mus og egern blandt flere.
 • En anden lækker frugt der også pryder læhegnene i oktober måned er det lille Sargents æbletræ. Det får små røde, langstilkede frugter, som elskes af fasaner, egern og fugle. Frugterne smager syrligt, men de egner sig vel til eksempelvis æblegele, marmelade og krydersnaps.

BÆRHAVERNE

 • I bærhaverne kan man stadig plukke hindbær af efterårssorten.

ÆBLEHAVEN

 • Her i oktober måned er endnu flere æblesorter plukkemodne, i haverne er der også plantet æbletræer af sorterne Rød aroma, Holsteiner cox og Signe Tillisch, som nu, med septembers sorter, gør oktober til den bedste æble-måned.

FRUGTLUNDEN

 • I frugtlundene og blandt trægrupperne står Engriflet hvidtjørn med sine modne røde tjørnebær, som, vis de ikke plukkes, kan blive siddende på træet gennem hele vinteren.
 • Der vokser også Stilkeeg blandt trægrupperne, så her er der også gode muligheder for at samle agern fra skovbunden.
3. NOVEMBER: Nyd de smukke høstfarver

I november måned kan man stadig nyde de smukke høstfarver, og her er der flere arter der skiller sig ud for at have særpræget smukke farver i oktober og november måned.

SKOVEN

 • I skoven bør man holde særligt øje med træet Navr, der får kraftigt orangegule høstfarver.
 • Bærmispelbusken skiller sig ud for sin smukke orangerøde farver.
 • Hjertetræets hjerteformede løv bliver helt pink, heraf også navnet Hjertetræ.
 • Sidst, men ikke mindst kan man næsten ikke undgå at lægge mærke til Danmarks to eneste løvfældende nåletræer, Lærketræet og Vandgranen, der får helt ildlignende høstfarver.
 • Tjørnen står stadig med plukkemodne røde bær.
 • Slåenbuskens bær er også modne og plukkeklar. Bærrene kan af udseende sammenlignes med blåbær, da de sidder helt inde ved stammen og har en støvet blåsort farve. Bærrene er elsket af fuglene, men er kendt for at være et formidabelt snapsekrydderi. Ud over snaps kan slåenbær anvendes til marmelade, likør m.m.

VÅDOMRÅDERNE

 • Ved vådområderne kan man ikke undgå at overse den smukke Rød Kornel busk, der får ildrøde grene ved høst. Ved vådområderne finder man også tjørnebær.

LÆHEGN
 

 • Lige som i skovbrynet, kan man langs læhegnene se en fascinerende farvesammensætning i november måned, hvor både Navr, Rød Kornel og Bærmispel står siden om side.
 • I læhegnet kan man også plukke eller bare nyde synet af de røde tjørnebær.

BÆR- OG ÆBLEHAVERNE

 • I bærhaverne kan man plukke de sidste søde æbler inden frosten sætter ind, og samtidig nyde synet af Lærketræet, Bærmispelbusken og de ildrøde grene fra den røde kornel.

FRUGTLUNDEN
 

 • I frugtlunden står Bærmisplen og pryder med sine smukke gulrøde høstfarver, sammen med tjørnen.
Få nyt om boliger i Naturbydelen

Få nyt om boliger i Naturbydelen