Ringkøbing får nu et nyskabende boligtilbud til aktive seniorer

30. november 2018

Vinderforslaget til et nyskabende seniorbofællesskab i Naturbydelen i Ringkøbing er fundet. Her bliver det klassiske bofællesskab vendt på hovedet, så der i stedet for et enkelt fælleshus bygges flere mindre samlingssteder. Samtidig inddrages naturen som omdrejningspunkt for et aktivt udeliv og fællesskaber i hverdagen.

Aktive seniorer i Vestjylland får nu et helt nyt boligtilbud, der kan inspirere udviklingen af seniorbofællesskaber over hele landet.

I foråret udskrev Realdania og Realdania By & Byg en konkurrence om udviklingen af fremtidens seniorbofællesskab i Naturbydelen i Ringkøbing. Nu står det klart, at det bliver holdet med det aarhusianske arkitektfirma AART architects, totalentreprenøren Jens Jensen fra Holstebro, Gustin landskab, Gemeinshaft og Tækker rådgivende ingeniør, som skal opføre seniorbofællesskabet med Realdania By & Byg som bygherre.

Eksempelbyggeriet er en del af Realdanias initiativ ”Rum og fællesskaber for ældre”, der skal afprøve nye løsninger og tilgange til at udvikle bofællesskaber over hele landet med henblik på at bekæmpe ensomhed blandt ældre og imødekomme en stigende efterspørgsel på seniorbofællesskaber. Udviklingen sker ud fra et princip om at skabe mindre, private boliger, der passer til beboernes behov, og så til gengæld have adgang til en række attraktive, fælles faciliteter, som man normalt ikke har adgang til i sin private bolig, da erfaringen viser, at det forbedrer de sociale relationer og øger livskvaliteten.

- Vi ved fra vores dialog med seniorer over hele landet, at mange drømmer om færre kvadratmeter, mindre havearbejde, nærhed til natur og mere fællesskab med naboer. Vinderholdets forslag gør op med det klassiske bofællesskab med private boliger omkring et stort fælleshus og præsenterer et nyskabende bud på et seniorbofællesskab, hvor boliger i forskellige størrelser blandes med flere mindre fællesrum i og mellem bebyggelserne. Samtidig inddrages naturen som et vigtigt omdrejningspunkt for et aktivt udeliv og fællesskaber i hverdagen på tværs af boligerne, siger Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania, om vinderforslaget.

Mindre boliger og mere fællesskab

Det kommende seniorbofællesskab i Naturbydelen kommer til at bestå af tre bygninger i 2-3 etager med i alt 14 lejeboliger, hvoraf et antal vil kunne lejes til en pris, der harmonerer med en almindelig folkepension. Boligerne bliver i ét eller to plan, i varierende størrelse fra 35-40 til 85-90 m2. Alle boliger har private rum, såsom bad/toilet, soveværelse, opholdsrum og køkken, og afskærmede mindre terrasser eller altaner med tæt kontakt til naturen, men ingen private haver, som skal passes og plejes.

Til gengæld er der masser af attraktive fællesarealer både inde og ude. I bygningerne er der i alt 300 m2 fælles faciliteter, som fx køkken, vaskeri, fællesrum, gæsteværelse, bibliotek og værksted. Og mellem og omkring husene er der lagt op til et aktivt udeliv og hverdagsfællesskaber på den 2.700 m2 store grund, som bl.a. byder på en urtehave og et væksthus, vaskeplads til mountainbikes, grejskur med plads til kitedrager og kajakker, et soldæk mod vest og en aktiv fællesplads i hjertet af bofællesskabet, der forbinder alle de indendørs fællesområder og er tæt forbundet med den omkringliggende natur.

Læs mere efter billedet med bebyggelsesplanen (1:200)

Bebyggelsesplan for seniorbofællesskabet i Naturbydelen i Ringkøbing

Eksempelbyggeri til efterlevelse

Anvendelsen af naturen som en stor, fælles have, er et grundlæggende princip for udviklingen af hele Naturbydelen, og det er én af de væsentlige grunde til, at udviklingen af det nyskabende seniorbofællesskab sker netop der. 

- I stedet for at luge og slå græs i hver sin lille have, kan man bruge den fælles natur til forskellige aktiviteter med sine bofæller og naboer på kryds og tværs af generationer. Den mulighed udnytter vinderholdet på en meget overbevisende måde, siger Peter Cederfeld, adm. direktør i Realdania By & Byg.

En anden væsentlig grund er, at der er et stigende behov for og efterspørgsel på nye og forskelligartede boligformer til det stigende antal ældre i mindre købssteder som Ringkøbing. Men markedet tøver med at bygge nyt.

- Når vi udvikler og bygger selv, er det fordi det giver os mulighed for at eksperimentere med nye løsninger, som vi tror på vil imødekomme vestjyske seniorers behov og kan inspirere andre. Samtidig vil vi gerne vise, at det også i et område som dette er muligt at opføre seniorbofællesskaber, der både er økonomisk bæredygtige for private og almene boligorganisationer og er til at betale for mange forskellige typer lejere, siger Peter Cederfeld.

Indflytning i 2020

I de kommende måneder bliver vinderprojektet bearbejdet og gjort klar til opførelse. Det ventes, at arbejdet med at anlægge en ny tilkørselsvej til seniorbofællesskabet går i gang i løbet af foråret 2019, mens byggeriet går i gang i slutningen af 2019 med forventningen indflytninger i slutningen af 2020.

Alle, der er interesseret i at bo i seniorbofællesskabet, kan skrive sig på Naturbydelens boligliste. Så modtager man nyt om udviklingen, organiseringen og udlejningen af seniorbofællesskabet.

Foruden opførelsen af seniorbofællesskabet kan der i de kommende 2-3 år udvikles 33 ejerboliger og 83 almene boliger i Naturbydelen.

Ud over byggeriet i Ringkøbing, udvikler Realdania i samarbejde med pensionsselskaber og almene boligorganisationer nye seniorbofællesskaber en række andre steder i landet. Det er lige nu i Aalborg, Horsens, Ry, Valby, Albertslund og Køge.

Fakta om seniorbofællesskabet i Ringkøbing

 • Areal: 2.700 m2
 • Etagemeter: 1.270
 • 14 boliger: 35-40 – 85-90 m2 i enten ét eller to plan. Fordelt på tre bygninger i to-tre etager
 • Fælles faciliteter spredt i de tre bygninger, bl.a.: Fællesrum, urtehave, værksted, væksthus, udekøkken, grejskur, cykelpit, kajakpladser, bordtennis, bibliotek, bar, fælleskøkken, vaskeri.
 • Vinderholdet: AART architects, Gemeinshaft, Tækker rådgivende Ingeniører, Gustin landskab og Jens Jensen Murer og Entreprenør A/S
 • Bygherre: Realdania By & Byg for Realdania
 • Byggestart: Ultimo 2019
 • Indflytning: Efterår 2020

Om konkurrencen

Konkurrencen er en totalentreprisekonkurrence med omvendt licitation. 27 rådgiverhold under arkitektledelse og med deltagelse af landskabsarkitekt, ingeniør og eksperter med viden om seniorers liv ansøgte om at være med i konkurrencen. Fire hold blev udvalgt til konkurrencens første fase, hvorefter holdene valgte en totalentreprenør. De to øverste hold nedenfor gik videre til anden fase. Vinderholdet står øverst og totalentreprenøren Jens Jensen fra Holstebro skal nu opføre seniorbofællesskabet med Realdania By & Byg som bygherre.

 • AART architects (Århus) - med Tækker rådg. ing., Gemeinschaft, Gustin Landskab og Jens Jensen Murer- og Entreprenør A/S
 • Elkiær + Ebbeskov Arkitekter (København) - med Hundsbæk & Henriksen rådg. ing., Charlotte Skibsted Landskab og Per Bjørnsholm og Byggefirmaet Knudsgaard
 • KANT Arkitekter (København) - med Fuldendt rådg. ing., Skaarup Landskab, GivRum, Hele Landet og Q-Construction A/S
 • Rambøll Architects (Århus) - med Møller & Grønborg, Future Navigator, Bexcom og Jakobsen & Blindkilde A/S
FÅ NYT OM SENIORBOFÆLLESSKABET

Skriv dig på Naturbydelens boligliste og få nyheder og materiale om seniorbofællesskabet, invitationer til arrangementer og nyt om andre boligprojekter. Det er helt uforpligtende at skrive sig op! Når du tilmelder dig, accepterer du vores privatlivspolitik.

 

 

10 gode grunde til at bo i Naturbydelen
1. Bo midt i naturen med fjorden og byen som nabo

Naturen i den nye naturbydel er allerede skabt med farvestrålende enge, bærhaver, frugtlunde søer, skov og stisystemer. Det giver dig mulighed for at få en ny og moderne bolig med direkte adgang til attraktiv natur fra dag ét.

Uanset hvor du bor i Naturbydelen, er Ringkøbing Fjord aldrig mere end få hundrede meter væk. Og er du blandt de første, der flytter ind i naturen, kan du også få udsigt til vandet.

De første boliger opføres i første række til Ringkøbing Fjord med høje græsser, kornblomster, solsikker og andre farverige engblomster voksende helt ind mellem husene.

I hjertet af den nye naturbydel bliver der bygget boliger omkring åbne naturrum og lige ved små søer, bærhaver og frugtlunde.

Når den nyplantede skov er vokset til i løbet af 10-15 år, kan der også opføres boliger i skoven. Her kan du flytte ind ved skovbryn eller midt i idylliske lysninger i skoven, hvor du kan få en oplevelse af at bo midt mellem trækronerne.
2. Vælg mellem forskellige boligtyper, ejerformer, størrelser og priser

Engharmoni eller skovidyl? Dobbelthus, rækkehus eller lejlighed? Plads til en, to eller en stor familie? Leje- eller ejerbolig?

I Naturbydelen kan alle få en moderne bolig midt i naturen med fjorden som nabo.

De fleste boliger ligger midt i farverige engområder eller omkring åbne naturrum med søer, høje græsser, bærhaver og frugtlunde lige uden for hoveddøren. Når skoven er vokset til, kan der bygges boliger ved skovbryn eller lysninger i skoven.

Alle bebyggelserne bliver i to-tre etager med private terrasser eller altaner. De tætte bebyggelser skaber masser af plads til natur mellem husene og grobund for stærke fællesskaber.
3. Moderne og energivenlige boliger i høj kvalitet

I Naturbydelen kan du få en helt ny og moderne bolig. Alle boliger skal leve op til de samme høje standarder om brug af gode byggematerialer, lavt energiforbrug, godt indeklima, godt lysindfald, moderne og fleksibel indretning, samt tæt kontakt til naturen og fjorden.

Der bliver lagt vægt på, at arkitekturen får bebyggelserne til at falde godt ind i den smukke natur, samtidig med, at der skabes variation mellem de enkelte byggerier.

4. Spar tid på at passe hus og have

Når du flytter ind i Naturbydelen, får du en helt ny og moderne bolig, som ikke kræver meget vedligehold i de første mange år.

Traditionelle parcelhushaver med høje ligusterhække er der ingen af. Til gengæld får du din egen terrasse (eller altan) og direkte adgang til et smukt naturområde med farverige enge, bærhaver, frugtlunde, søer og skov. Størrelsen på hele naturbydelen svarer til 840 parcelhushaver.

Når du ikke skal bruge din weekend på at vedligeholde huset, klippe hæk, slå græs eller luge bede, kan du i stedet bruge tiden på at lege med børnene, grille med naboen, dyrke forskellige aktiviteter eller bare læne dig tilbage og nyde naturen og fjorden.
5. Kom tæt på naboer og legekammerater

I Naturbydelen kan du være med til at udvikle et helt nyt nabolag i fællesskab med dine kommende naboer. Alle bebyggelser bliver to-tre etager med private terrasser (eller altaner), men uden traditionelle parcelhushaver. Det betyder, at du bor tæt ved dine naboer, er fælles om at bruge naturen mellem husene og at I kan være fælles om at udvikle nye aktiviteter i nabolaget.

Det kan være fællesspisning, en årlig høstfest eller noget helt andet. Ved at være fælles om naturen og bo tæt, får dine børn også nemt ved at finde nye legekammerater midt i naturen.
6. Lev et aktivt liv i naturen

Du er altid midt i naturen, når du bor i Naturbydelen. Naturen ligger lige uden for din hoveddør, og det gør det nemt at være aktiv, uanset om du er til løb, cykling, yoga, vinterbadning, fiskeri, sejlads, leg eller noget helt andet.

Du kan også bruge naturen til mange andre ting. Fx kan du gå på jagt efter urter til madlavning, snaps eller thé. Du kan også plukke bær og frugt til marmelade, kager eller juice. Eller finde grene til fastelavnsriset, blomster til Valentines buketten eller gran til juledekorationen.

Naturen er i sig selv fuld af liv, som du kan gå ud og opleve. Der er observeret over 80 forskellige fuglearter i området, insekter summer rundt, der svømmer ørreder i Tranmose Bæk, køer græsser på engen og frøer springer rundt i de høje græsser.
7. Rum til ro og fordybelse

Er du én af de mange, der bruger en gåtur i naturen til at lade batterierne op efter en lang arbejdsdag? Eller kan du bare godt lide at sidde og nyde udsigten over vandet, mens du mærker vinden, solens stråler, duftene og lydende i naturen? Det kan du også finde rum til i Naturbydelen.

Hele Naturbydelen er lige så stor som 840 parcelhushaver og ligger lige ud til Ringkøbing Fjord. Selv når den nye bydel er fuldt udbygget, vil halvdelen af arealet stadig være vild natur. Så selvom du bor tæt på dine naboer, er der masser af plads til at få ro og være dig selv midt i naturen.
8. Tæt på skoler, institutioner og indkøb

Naturbydelen grænser op til de eksisterende parcelhuskvarterer i Ringkøbing og de første boliger bliver bygget tættest på byen.

Der er allerede lavet stier i naturen, der er forbundet med byens eksisterende stinet. Det gør det nemt og sikkert for dig og dine børn at cykle til den nærmeste skole, daginstitutioner og indkøbsmuligheder, der ligger blot 5 minutter væk.

Flere skole-, institutions- og indkøbstilbud kan nås på ca. 10 minutter.
9. Tæt på Ringkøbings rige kultur- handels- og foreningsliv

Selvom du bor midt i naturen i Naturbydelen, er du aldrig langt fra kultur- og handelslivet Ringkøbings hyggelige bymidte, der kan nås på cykel på ca. 10 minutter.

Om sommeren summer bymidten af liv, når Vestkystens mange turister søger mod byen. Byen rummer derfor mange forskellige butikker, restauranter/caféer og indkøbsmuligheder. Du finder også en biograf og et populært spillested for unge, ligesom der i løbet af året arrangeres torvedage, jazz- og rockfestival og meget andet.

Ringkøbing har desuden mange gode skoler og ca. 230 foreninger indenfor bl.a. sport, musik og friluftsliv.
10. Vær med til at skabe dit eget nabolag

Hvis du har lyst, er der flere muligheder for at sætte dit præg på udviklingen af Naturbydelen.

Din grundejerforening er automatisk en del af en bydelsforening, der bl.a. skal sørge for at naturen og fælles faciliteter bliver vedligeholdt. Bydelsforeningen kan også være med til at skabe rammerne for fælles aktiviteter i den nye bydel.

Alle kan byde ind med forslag og give en hånd med.
-->
FÅ NYT OM BOLIGERNE I NATURBYDELEN

Ejerboliger, lejeboliger og et seniorbofællesskab er på vej i Naturbydelen. Skriv dig på vores boligliste og få nyheder om boligerne. Det er helt uforpligtende at skrive sig op!
Når du tilmelder dig, accepterer du vores privatlivspolitik.