83 almene boliger med lavt energiforbrug og stor natur på vej i Naturbydelen

9. november 2018

En moderne, energieffektiv bolig midt i smuk natur og lige ved vandet og byen. Det er den boligdrøm, som kommende lejere kan få opfyldt, når Ringkøbing-Skjern Boligforening går i gang med at bygge 83 almene boliger i Naturbydelen i Ringkøbing.

Solceller på tagene producerer energi. Store vinduer mod syd får lys og varme til at strømme ind i boligen. Højisolerede vægge sørger for at holde på varmen, mens solafskærmning sikrer, at boligerne ikke bliver for varme om sommeren. Og lige uden for døre og vinduer åbner store naturarealer sig.

Kombinationen af energieffektivitet og nærheden til natur er nogle af kvaliteterne ved de 83 almene lejeboliger, som Ringkøbing-Skjern Boligforening i løbet af de kommende par år opfører i to etaper. Boligerne, der bliver i ét og to plan på 80 – 115 m2, opføres i Naturbydelen i Ringkøbing ud til Ringkøbing Fjord og tæt på byens eksisterende boligområder, indkøbsmuligheder, skoler og institutioner:

- Mange nybyggerier har som ambition at spare på energien. Vi går efter at opføre en bebyggelse, der producerer mere energi, end den forbruger. Kort sagt: Vi vil bygge nogle af landets mest energieffektive almene boliger. Det vil naturligvis være til gavn for vores beboere, der sparer penge, men vi håber også, at vi kan inspirere udviklingen af almene boliger generelt, så vi bidrager til at skåne miljøet i bredere forstand, siger Bo Lodbjerg, direktør i Ringkøbing-Skjern Boligforening.

Byggeriet vil blive opført efter den såkaldte passivhusstandard og er tegnet af Bjerg Arkitektur, som netop har specialiseret sig i passivhusbyggerier. Ved at udnytte den naturlige solvarme, der strømmer ind i boligerne, og ved det rette valg af gulve, facader og tage er det bl.a. muligt at reducere boligernes varmebehov med op til 90% sammenlignet med gennemsnittet.

Boliger, der appellerer til mange

Ringkøbing-Skjern Kommune, der støtter udviklingen af de almene boliger, er i gang med at udarbejde en lokalplan for projektet, og borgmester Hans Østergaard er begejstret for det høje ambitionsniveau, som Ringkøbing-Skjern Boligforening har sat for udviklingen.

- Vi skal hele tiden arbejde for at tilbyde attraktive boliger, der både kan tiltrække og fastholde borgere. Med boligforeningens projekt får vi tilført en helt ny type boliger, der sætter høje standarder inden for bæredygtigt byggeri, og som appellerer til mange forskellige mennesker, der gerne vil være tæt på byen, naboer, naturen og fjorden, siger Hans Østergaard.

Natur lige uden for vinduet

Samspillet med naturen er afgørende i udviklingen af nye boliger i hele Naturbydelen, og i boligforeningens projekt er naturen tænkt helt ind mellem bebyggelserne og helt tæt på de enkelte boliger, så beboerne får en oplevelse af at bo midt i naturen.

De store vinduespartier mod syd bidrager ikke blot til bebyggelsens energieffektivitet; de gør det også muligt at nyde engblomster, høje græsser, vandløb, samt fugle- og dyreliv lige uden for vinduet. Mange vil også have udsigt til Ringkøbing Fjord – enten fra private terrasser lige uden for vinduerne i stueetagen eller fra de store sydvendte vinduer på på 1. og 2. sal. Ved kraftige regnskyl bliver regnvand ledt til små vandløb mellem husene, der bidrager til at give en attraktiv naturoplevelse.

- Vores vision er, at alle skal kunne få en bolig med direkte adgang til naturen i Naturbydelen. Samtidig skal udviklingen af den nye bydel være bæredygtig i bred forstand. Boligforeningens projekt bidrager på alle måder til at realisere denne vision, og vi ser frem til, at udviklingen nu kan gå i gang, så vi kan byde endnu flere nye beboere velkommen i Naturbydelen, siger Peter Kjølby, projektdirektør i Naturbydelen Ringkøbing K.

Det forventes, at byggeriet af de almene boliger kan gå i gang primo 2020, og at de første beboere kan flytte ind i efteråret 2020. Inden byggeriet går i gang, anlægges en ny adgangsvej til hele den kommende bebyggelse.

Om boligforeningens projektet

  • Bygherre: Ringkøbing-Skjern Boligforening
  • Arkitekt: Bjerg Arkitektur
  • Grund: 18.628 m2 (Ringkøbing-Skjern Boligforening har købt grunden af udviklingsselskabet Ringkøbing K ApS, der ejes af Ringkøbing-Skjern Kommune (25%) og Realdania By & Byg (75%))
  • Bebyggelse: 8.300 etagemeter
  • Boliger: 83 almene lejeboliger
  • Boligstørrelser: 80 – 115 m2  (i alt bliver der fem forskellige boligtyper i enten ét eller to plan)
  • Byggeperiode: Ultimo 2019 – efteråret 2020 (1. etape, hvorefter byggeriet af 2. etape kan gå i gang)

Om passivhuse

Passivhusstandarden stammer fra Tyskland, hvor et passivhus er en bygningsstandard, som ikke kun omfatter energiforhold, men også stiller krav til materialer, bygningsfysik, placering af bygningen på grunden, indeklima m.m. Kravene er væsentligt strengere end de krav, bygningsreglementet stiller til enfamiliehuse i dag, men kravene ligner de krav, der kommer til at gælde i 2020.

For at leve op til passivhusstandarden skal energibehovet til rumopvarmning være mindre end 15 kWh/m2 pr. år. Det gennemsnitlige energiforbrug er 100-150 kWh/m2 pr. år.

Passivhuses lave energiforbrug opnås bl.a. ved at bygge, så huset gennem en lufttæt konstruktion har et lavt varmetab fra vægge, loft og gulv; tætte og optimalt placerede vinduer, så solvarmen udnyttes; kontrolleret ventilation med varmegenvinding; solvarmeanlæg, som anvendes til varmt brugsvand.

Kilde: www.bolius.dk

FÅ NYT OM LEJEBOLIGERNE

Skriv dig på Naturbydelens boligliste og få nyheder og materiale om boligerne, information om den kommende venteliste, invitationer til arrangementer og nyheder om andre boligprojekter. Det er helt uforpligtende at skrive sig op! Når du tilmelder dig, accepterer du vores privatlivspolitik.

 

 

10 gode grunde til at bo i Naturbydelen

1. Bo midt i naturen med fjorden og byen som nabo

Naturen i den nye naturbydel er allerede skabt med farvestrålende enge, bærhaver, frugtlunde søer, skov og stisystemer. Det giver dig mulighed for at få en ny og moderne bolig med direkte adgang til attraktiv natur fra dag ét.

Uanset hvor du bor i Naturbydelen, er Ringkøbing Fjord aldrig mere end få hundrede meter væk. Og er du blandt de første, der flytter ind i naturen, kan du også få udsigt til vandet.

De første boliger opføres i første række til Ringkøbing Fjord med høje græsser, kornblomster, solsikker og andre farverige engblomster voksende helt ind mellem husene.

I hjertet af den nye naturbydel bliver der bygget boliger omkring åbne naturrum og lige ved små søer, bærhaver og frugtlunde.

Når den nyplantede skov er vokset til i løbet af 10-15 år, kan der også opføres boliger i skoven. Her kan du flytte ind ved skovbryn eller midt i idylliske lysninger i skoven, hvor du kan få en oplevelse af at bo midt mellem trækronerne.
2. Vælg mellem forskellige boligtyper, ejerformer, størrelser og priser

Engharmoni eller skovidyl? Dobbelthus, rækkehus eller lejlighed? Plads til en, to eller en stor familie? Leje- eller ejerbolig?

I Naturbydelen kan alle få en moderne bolig midt i naturen med fjorden som nabo.

De fleste boliger ligger midt i farverige engområder eller omkring åbne naturrum med søer, høje græsser, bærhaver og frugtlunde lige uden for hoveddøren. Når skoven er vokset til, kan der bygges boliger ved skovbryn eller lysninger i skoven.

Alle bebyggelserne bliver i to-tre etager med private terrasser eller altaner. De tætte bebyggelser skaber masser af plads til natur mellem husene og grobund for stærke fællesskaber.
3. Moderne og energivenlige boliger i høj kvalitet

I Naturbydelen kan du få en helt ny og moderne bolig. Alle boliger skal leve op til de samme høje standarder om brug af gode byggematerialer, lavt energiforbrug, godt indeklima, godt lysindfald, moderne og fleksibel indretning, samt tæt kontakt til naturen og fjorden.

Der bliver lagt vægt på, at arkitekturen får bebyggelserne til at falde godt ind i den smukke natur, samtidig med, at der skabes variation mellem de enkelte byggerier.

4. Spar tid på at passe hus og have

Når du flytter ind i Naturbydelen, får du en helt ny og moderne bolig, som ikke kræver meget vedligehold i de første mange år.

Traditionelle parcelhushaver med høje ligusterhække er der ingen af. Til gengæld får du din egen terrasse (eller altan) og direkte adgang til et smukt naturområde med farverige enge, bærhaver, frugtlunde, søer og skov. Størrelsen på hele naturbydelen svarer til 840 parcelhushaver.

Når du ikke skal bruge din weekend på at vedligeholde huset, klippe hæk, slå græs eller luge bede, kan du i stedet bruge tiden på at lege med børnene, grille med naboen, dyrke forskellige aktiviteter eller bare læne dig tilbage og nyde naturen og fjorden.
5. Kom tæt på naboer og legekammerater

I Naturbydelen kan du være med til at udvikle et helt nyt nabolag i fællesskab med dine kommende naboer. Alle bebyggelser bliver to-tre etager med private terrasser (eller altaner), men uden traditionelle parcelhushaver. Det betyder, at du bor tæt ved dine naboer, er fælles om at bruge naturen mellem husene og at I kan være fælles om at udvikle nye aktiviteter i nabolaget.

Det kan være fællesspisning, en årlig høstfest eller noget helt andet. Ved at være fælles om naturen og bo tæt, får dine børn også nemt ved at finde nye legekammerater midt i naturen.
6. Lev et aktivt liv i naturen

Du er altid midt i naturen, når du bor i Naturbydelen. Naturen ligger lige uden for din hoveddør, og det gør det nemt at være aktiv, uanset om du er til løb, cykling, yoga, vinterbadning, fiskeri, sejlads, leg eller noget helt andet.

Du kan også bruge naturen til mange andre ting. Fx kan du gå på jagt efter urter til madlavning, snaps eller thé. Du kan også plukke bær og frugt til marmelade, kager eller juice. Eller finde grene til fastelavnsriset, blomster til Valentines buketten eller gran til juledekorationen.

Naturen er i sig selv fuld af liv, som du kan gå ud og opleve. Der er observeret over 80 forskellige fuglearter i området, insekter summer rundt, der svømmer ørreder i Tranmose Bæk, køer græsser på engen og frøer springer rundt i de høje græsser.
7. Rum til ro og fordybelse

Er du én af de mange, der bruger en gåtur i naturen til at lade batterierne op efter en lang arbejdsdag? Eller kan du bare godt lide at sidde og nyde udsigten over vandet, mens du mærker vinden, solens stråler, duftene og lydende i naturen? Det kan du også finde rum til i Naturbydelen.

Hele Naturbydelen er lige så stor som 840 parcelhushaver og ligger lige ud til Ringkøbing Fjord. Selv når den nye bydel er fuldt udbygget, vil halvdelen af arealet stadig være vild natur. Så selvom du bor tæt på dine naboer, er der masser af plads til at få ro og være dig selv midt i naturen.
8. Tæt på skoler, institutioner og indkøb

Naturbydelen grænser op til de eksisterende parcelhuskvarterer i Ringkøbing og de første boliger bliver bygget tættest på byen.

Der er allerede lavet stier i naturen, der er forbundet med byens eksisterende stinet. Det gør det nemt og sikkert for dig og dine børn at cykle til den nærmeste skole, daginstitutioner og indkøbsmuligheder, der ligger blot 5 minutter væk.

Flere skole-, institutions- og indkøbstilbud kan nås på ca. 10 minutter.
9. Tæt på Ringkøbings rige kultur- handels- og foreningsliv

Selvom du bor midt i naturen i Naturbydelen, er du aldrig langt fra kultur- og handelslivet Ringkøbings hyggelige bymidte, der kan nås på cykel på ca. 10 minutter.

Om sommeren summer bymidten af liv, når Vestkystens mange turister søger mod byen. Byen rummer derfor mange forskellige butikker, restauranter/caféer og indkøbsmuligheder. Du finder også en biograf og et populært spillested for unge, ligesom der i løbet af året arrangeres torvedage, jazz- og rockfestival og meget andet.

Ringkøbing har desuden mange gode skoler og ca. 230 foreninger indenfor bl.a. sport, musik og friluftsliv.
10. Vær med til at skabe dit eget nabolag

Hvis du har lyst, er der flere muligheder for at sætte dit præg på udviklingen af Naturbydelen.

Din grundejerforening er automatisk en del af en bydelsforening, der bl.a. skal sørge for at naturen og fælles faciliteter bliver vedligeholdt. Bydelsforeningen kan også være med til at skabe rammerne for fælles aktiviteter i den nye bydel.

Alle kan byde ind med forslag og give en hånd med.
-->
FÅ NYT OM BOLIGERNE I NATURBYDELEN

Ejerboliger, lejeboliger og et seniorbofællesskab er på vej i Naturbydelen. Skriv dig på vores boligliste og få nyheder om boligerne. Det er helt uforpligtende at skrive sig op!
Når du tilmelder dig, accepterer du vores privatlivspolitik.