Havtorn er skabt til hverdagsfællesskabet

  • Dronefoto Naturbydelen Naturbydelen med seniorbofællesskabet Havtorn i forgrunden. Foto: Søren Palmelund
Havtorn i Naturbydelen adskiller sig fra de fleste seniorbofællesskaber, både ved sin beliggenhed og sin arkitektur. Bygherren, Realdania By & Byg, formidler nu erfaringer med projektet i en publikation om det nyskabende byggeri.

Som at være ”i sommerhus hele året”. Sådan har en beboer i seniorbofællesskabet i Naturbydelen beskrevet sin nye tilværelse over for Realdania By & Byg, der har opført de tre bygninger, som udgør Havtorn.

Projektet har for Realdania By & Byg handlet om at skabe gode hjem for den tredje alder på en ny måde - og samtidig undersøge, om det er muligt at tiltrække beboere til konceptet uden for de større byer, hvor markedet traditionelt understøtter den alternative boligform bedst. Det kan man læse om i den nye publikation ”Seniorbofællesskabet Havtorn - Naturen som omdrejningspunkt
for hverdagsfællesskaber”.

Natur, fællesskaber og privatliv

Særligt to kvaliteter kendetegner Havtorn i forhold til de fleste seniorbofællesskaber, som typisk ligger i de større byer:

Det ene er naturligvis beliggenheden med naturen som den store attraktion, som beboerne har lige uden for døren. Det andet er det forhold, at byggeriet meget bevidst er designet til det fællesskab, som udfolder sig hver dag, frem for ved kalenderfastsatte fællesspisninger og arrangementer. Selvom fællesskabet er i højsædet, har det dog været vigtigt, at man altid kan vælge at være privat.

”Jeg synes, at vi har ramt en god balance mellem det åbne og dét at kunne lukke døren. Og det er en vigtig parameter”, siger Realdania By & Bygs adm. direktør Peter Cederfeld i publikationen.

Grundlæggende vender seniorbofællesskabet Havtorn op og ned på det klassiske bofællesskab med private etplansboliger omkring et fælleshus i midten. I stedet består Havtorn af tre bygninger i 2-3 etager, hvor 14 private lejeboliger er blandet med fællesfaciliteter som et fælleshus i tre etager med 10 m til kip, et stort drivhus, et værksted og et gæsteværelse.

Små møder i hverdagen

Havtorn er indrettet sådan, for at der skal opstå mange små, uformelle møder i hverdagen, når beboerne bevæger sig rundt. Bofællesskabets tre bygninger er anbragt, så de alle vender ud mod en åben og central fællesplads i midten, og herfra er der udsigt og adgang til den omkringliggende natur til alle sider.

”Uderummene er jo skabt af den måde, man anbringer bygningerne på, og den valgte ’stjerneformede’ placering er helt gratis i forhold til en mere kedelig opstilling, men de giver en masse til arkitekturen", siger Jørgen Søndermark, som har været Realdania By & Bygs projektleder på opførelsen af Havtorn.

Samtidig er bygningerne placeret ud fra en nøje hensyntagen til de særlige vindforhold i området. I den nye publikation kan man således også læse om, hvordan AART Architects har eksperimenteret med mange forskellige opstillinger af de tre huse for at finde den optimale kombination af læ og udsigt til beboerne.

Endelig er der tænkt nøje over at skabe den tætteste sammenhæng med det omgivende landskab. Alle gangveje til bygningerne er nemlig lagt tæt ind til dem for at frigøre plads til grønne, kileformede områder mellem hovedbygningerne.

"Det har helt overordnet handlet om at placere bygningerne på en måde, så naturen kommer så tæt ind på husene som overhovedet muligt,” siger arkitekt MAA og partner i AART Architects Kathrine H. Stærmose i publikationen.

Seks ledige boliger

Bofællesskabet Havtorn er for alle på 50 år og opefter. Det består af 14 lejeboliger på 50-120 m2 – i enten ét eller to plan, og alle boligerne har eget køkken, stue, toilet/bad, 1-2 værelser og egen altan eller terrasse. I øjeblikket er otte af boligerne lejet ud, så der er stadig seks ledige boliger til leje i byggeriet.

Den nye publikation om Havtorn kan downloades på Realdaniabyogbygklubben.dk, hvor den også kan købes i trykt form for 49 kr.

 

FAKTA

Realdania By & Byg er bygherre på Havtorn, som samtidig indgår i Realdanias initiativ ”Rum og fællesskaber for ældre”.

Visionen for Havtorn lyder:

”Rammerne for seniorboligen skal sprænges. Fællesskab og natur er centrale byggesten for en nytænkende inspirerende boligform – et eksempelprojekt for en ny slags seniorbofællesskab, der gør op med ensomheden og den traditionelle typologi, og derigennem skaber gode hjem til den nye tredje alder.”

Udover at være bygherre på Havtorn er Realdania By & Byg også medejer af Naturbydelen sammen med Ringkøbing-Skjern Kommune.

  • Havtorn over for det klassiske seniorbofællesskab Til venstre: Det klassiske bofællesskab med enkelthuse rundt om et stort fælleshus i midten. Til højre: Havtorn, hvor boliger og fællesfaciliteter er blandet med hinanden for at invitere til de uformelle møder.
  • Havtorn med markering af fællesfaciliteter Fællesfaciliteterne i Havtorn. Foto: Søren Palmelund